ZAMAN MAKİNESİ — Atatürk ve H.G. Wells

Ilknur Akpinar Yucedag
2 min readApr 16, 2021
https://www.booksiay.com/zaman-makinesi-ataturk-ve-h-g-wells/ilknur-akpinar-yucedag/

ZAMAN MAKİNESİ — Atatürk ve H.G. Wells

Zaman Makinesi kitabı, hayranlarınca bilinen adıyla H. G. Wells (Herbert George Wells) tarafından 1895 yılında yazılmış. Wells dünyaların Savaşı, Görünmez Adam, Dr. Moreau’nun Adası gibi çok bilinen bilimkurgu romanlarının da yazarı. Bilimkurgunun babası kabul edilen İngiliz yazarın, kitabındaki kurgusu 802.701 yılında geçiyor. Kurgulanan 803. yüzyılın dünyasından etkileneceksiniz.

H.G.Wells ’in eserlerinde, zihninizde yarattığı teknolojik ve sosyolojik gelişimi düşlerken, arka plana serpiştirdiği, insanlığa ve siyasal düzenlere yapılan eleştirilere tanık olursunuz. Zaman kavramını fizik ve matematik kuralları çerçevesinde anlatırken size teknolojik, bilimsel kuramlar verir. Yazarın öncelikli amacıysa, toplumsal temellerin ve insani değerlerin anlaşılmasıdır. H.G.Wells, insanlığın birlikte gelişen ve ortak bir amaca doğru ilerleyen tarih anlayışına ulaşmasını hayal eder. 1920 yılında yazdığı Outline of History ise bu fikirlerini en açık şekilde dile getirdiği eseridir.

Atatürk ve H.G. Wells

Wells, insanlık tarihi için en önemli eser kabul edilen “Outline of History”i, 1920 yılında yayınlıyor ve kitap Atatürk tarafından değerlendiriliyor. Atatürk, “kalıcı dünya barışı için uluslararası hükûmet” görüşü olarak Nutuk’ta Wells’in fikirlerine yer veriyor. Kütüphanemde bulunan MEB Devlet Kitapları 1973 baskılı Nutuk II Sayfa 712 ‘deki bölümün fotoğrafını buraya bırakıyorum. Öyle bir lider düşünün öngörmediği bir şey olmasın.

Zaman Makinesi Storytel Uygulamasında Dinlediğim İlk Kitap

devamını oku:

--

--